Ben jij het strijken van je overhemden helemaal zat? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met een kledingstomer. Dit is een apparaat die door middel van het blazen van op hoge temperaturen stoom je kleding niet alleen kreukvrij stoomt, maar ook direct alle bacteriën dood. Zo is het het ook de perfecte manier om je kleding even snel op te frissen, in plaats van ze speciaal te moeten wassen. Niet alleen veel beter voor je kleding, maar ook veel beter voor het milieu. Dus wil jij weten hoe jij eenvoudig en snel je eigen overhemden stomen kunt? Wij vertellen het je!
Inhoud
Waarom je overhemden stomen
De voornaamste reden dat jij je overhemden zou willen stomen, is om ze kreukvrij te krijgen. Je zult namelijk altijd zien, dat wanneer je net voornemens bent om te vertrekken naar een belangrijke afspraak, je tot de ontdekking komt dat je overhemd niet mooi gestreken is. Kan gebeuren uiteraard, maar alles behalve wenselijk.
Om ervoor te zorgen dat jij je overhemd eenvoudig en snel kunt ontdoen van eventuele vervelende kreukel en ook weer lekker fris kunt laten ruiken, is een kledingstomer de perfecte manier om dit te kunnen doen. Niet alleen voor thuis is een kledingstomer ideaal, maar ook voor tijden vakantie of een belangrijke zakenreis. Je kent vast wel dat gevoel dat je je koffer opent en je tot de conclusie komt dat je overhemden volledig in de kreukels zitten.
Uit wanhoop zetten we vaak de douche op het allerwarmste en proberen er uit pure wanhoop nog iets van te maken, maar dit is vaak tevergeefs. De oplossing is dan het gebruik van een handstomer. Handstomers zijn vaak niet zwaarder dan een kilo en zijn compact qua formaat. Zo kunnen ze perfect mee in je koffer en zijn kreukels in je overhemd voorgoed verleden tijd.
Je dood ook direct alle bacteriën
Wanneer jij je overhemden stoomt, zorg je er niet alleen voor dat je alle kreukels glad stoomt, maar dood je door de hete stoom ook direct alle bacteriën. Ondanks het feit dat de stoom temperaturen van tussen de 80 en 100 graden kan bereiken, is het alles behalve schadelijk voor je kleding.
Waar je tijdens het strijken goed op moet letten of je het strijkijzer niet te lang op één en dezelfde plek houdt, omdat je anders kans hebt op brand en schroeiplekken, is dit met een stoomapparaat niet het geval. Daarnaast is een glimmende kraag of rand op je zwart of donkerblauwe shirts en overhemden ook voorgoed verleden tijd. Kortom, alleen maar voordelen dus!
Al laatste grote voordeel zorg je er met een stoomapparaat voor dat je op een natuurlijke manier alle bacteriën dood. Door de intense kracht van de stoom die door het apparaat blaast, dood je direct alle bacteriën virussen en verwijder je eventuele andere nare geurtjes. Zo zorg je er dus niet alleen voor dat alle kreukels verdwijnen, maar ruikt je overhemd ook direct weer helemaal fris.
Zo stoom jij je overhemd in 5 stappen
Het stomen van een overhemd kan op twee verschillende manieren. Je kunt dit doen met een kledingstomer op standaard, wat inhoudt dat je je overhemd op een hanger kunt hangen en de kledingstomer het werk voor je doet, maar een andere optie is door je overhemd te stomen door middel van een handstomer.
Je overhemd stomen met handstomer is wat we in dit stuk verder gaan bespreken. Vooral gezien het feit een handstomer ontzettend handig is voor zowel thuis als onderweg, is het aan te raden mocht je kiezen voor een kledingstomer op standaard, er ook een handstomer bij aan te schaffen.
Stap 1. Zorg ervoor dat je je overhemd aan een hanger aan de deur of kapstok hangt of plat neerlegt. Dit kan op je bed, maar uiteraard ook op bijvoorbeeld een tafel.
stap 2. Zet je kleding stoommachine aan en laat hem rustig opwarmen. Dit duurt gemiddeld tussen de 30 en 60 seconden afhankelijk van het type stoomapparaat dat je hebt.
stap 3. Zorg ervoor dat je de kledingstomer eerst een aantal seconden met de knop ingedrukt van je kleding, zodat je kunt zien of het stoomapparaat warm genoeg is. Is dit niet het geval, dan komen er druppeltjes uit, wat natuurlijk kan zorgen voor vlekken in je kleding.
stap 4. Geen druppels meer, dan is het tijd om de stomer op je kleding te richten om vervolgens in banen van boven naar beneden te gaan.
stap 5. Als laatste ga je aan de slag met de boord, manchetten en eventuele diepere kreukels. Hiervoor is het aan te raden om je overhemd plat neer te leggen op bijvoorbeeld het bed of op een tafel.
Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, is je overhemd volledig kreukvrij en kun je hem of aantrekken of op een hanger in de kast hangen om vervolgens verder te gaan met het volgende overhemd.

Waar let je op bij het stomen van je overhemd?
Je wilt natuurlijk niet dat er iets met je overhemd gebeurt tijdens het stomen. Gelukkig hoef je daar ook niet bang voor te zijn. Het grote voordeel aan een stoomapparaat voor je kleding, is dat je geen risico loopt op eventuele brand of schroeiplekken op je kleding.
Ondanks dat is het wel van belang op een aantal zaken te letten, zodat je je overhemd zo goed mogelijk kunt stomen. De eerste stap is om te bepalen van welke stoffen je overhemd gemaakt is. Gelukkig is dat eenvoudig te achterhalen door op het waslabel te kijken.
Let op dunne stoffen en stoffen met veel elastan
Er zijn namelijk bepaalde stoffen die niet heel erg goed kunnen tegen de intense hitte van je kledingstomer. Vooral lichte stoffen of stoffen die veel elastan bevatten dienen op een relatief voorzichtige manier te worden gestoomd. Bij voorkeur op een wat lagere stand en met wat meer afstand tussen de stomer en de kleding.
Vul het reservoir met water
Stomen gaat natuurlijk niet zonder water. Het is dus belangrijk dat je het waterreservoir vult met water. Dit kan met kraanwater, maar dan is het wel belangrijk goed op te letten dat je regelmatig de ontkalkfunctie gebruikt van het apparaat. De nieuwere kledingstomer hebben deze functie, waardoor je dus zonder problemen kraanwater kunt gebruiken.
Een handstomer is niet te vervanging van een strijkijzer
Het gebruik van een handstomer is natuurlijk perfect om af en toe een overhemd te kunnen stomen. Overigens is een handstomer niet geschikt ter vervanging van je volledige strijkijzer. Bij de wat dunnere stoffen is het geen enkel probleem, maar wanneer je wat dikkere stoffen wilt stomen, kost het veel meer tijd en energie dan wanneer je een strijkijzer gebruikt. Desalniettemin is het zeker een aanvulling en ideaal om even snel een overhemd op te frissen en te ontdoen van wat vervelende oppervlakkige kreukels.

Opfrissen van je overhemd betekent niet dat je deze niet hoeft te wassen
Uiteraard kun je je overhemd met een kledingstomer even opfrissen, maar realiseer je wel dat dit niet betekent dat je je overhemd niet meer hoeft te wassen. Wel zorgt het ervoor dat je je overhemd door deze te stomen nog een dagje langer kunt dragen, wat er dus voor zorgt dat je je overhemd een keer minder hoeft te wassen. Dat is dan wel weer goed voor het milieu.
Hoe kies je de juiste kledingstomer?
Je hebt natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten kledingstomers. Daarom kan het best lastig zijn om een geschikte variant te vinden. Speciaal daarom hebben wij niet alleen een lijstje gemaakt voor je met de beste kledingstomers van dit moment, maar ook een aantal tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kledingstomer.
Handstomer of kledingstomer op standaard
De eerste keuze die je dient te maken, is of je kiest voor een handstomer of een kledingstomer op standaard. Beide zijn ideaal, alleen is de kledingstomer op standaard ter vervanging mogelijk van je strijkijzer en is een handstomer ideaal voor het glad en fris stomen van je overhemd. Kortom, de keuze is aan jezelf.
De stoomkracht van het apparaat
Wanneer je kiest voor een handstomer, dan kun je hier prima je overhemden mee stomen. Wel is het belangrijk te kijken naar de stoomproductie per minuut. Gemiddeld ligt deze voor een handstomer zo op 20 gram per minuut. Heb jij een handstomer die hier ver boven zit, dan heeft hij meer kracht en zijn kreukels nog makkelijker glad te stomen. Heb je er één die onder de 20 gram per minuut zit, dan is het aan te raden te kijken naar een andere variant.
Het waterreservoir
Het stomen van een overhemd kost gemiddeld zo tussen de 20 – 30 ml water. Dat betekent dat wanneer je een stoomapparaat kiest met een inhoud van 100 ml, je hier ongeveer 4 tot 5 overhemden achter elkaar mee kunt stomen.
Een stoomapparaat op standaard heeft logischerwijs een veel groter reservoir, wat kan oplopen tot wel 2,5 tot 3 liter. Deze zijn geschikt voor het stomen van wel 30 tot 50 kledingstukken. Ideaal voor een volledige wasmand dus!
De beste handstomers
1. SteamOne S-Nomad Black
9,4 op basis van onze bevindingen
Deze absolute nummer één handstomer staat bekend om z’n enorme stoomcapactieit. Met maar liefst 25 gram per minuut is deze SteamOne een ware krachtpatser.
2. Philips GC365/80 Steam & Go Plus
8,7 op basis van onze bevindingen
Deze Philips handstomer is een geduchte concurrent van velen. Niet voor niets is deze Philips kledingstomer één van de populairste in zijn soort. Met een stoomcapaciteit van 24 gram stoom per minuut is geen kreukel te diep.
3. STEAMR kleding stoomapparaat
8,2 op basis van onze bevindingen
De laatste stomer in deze top 3 is de STEAMR. Met een capaciteit van 25 gram per minuut is ook voor dit apparaat geen kreukel te gek.
De beste kledingstomers op standaard
1. SteamOne DP80SB Dualys Plus
9,7 op basis van onze bevindingen
Met een stoomcapactieit van maar liefst 54 gram per minuut, is strijker voor goed verleden tijd. Deze krachtpatser is verstelbaar in 4 verschillende standen, waardoor je allerlei verschillende stoffen moeiteloos glad kunt stomen.
2. Tefal IT8440 Pro Style Care
9,2 op basis van onze bevindingen
Huishoudelijke apparaten van Tefal zijn al sinds jaar en dag ontzettend populair. Niet voor niets mag daarom ook deze Tefal stomer absoluut niet ontbreken in deze top 3 met beste kledingstomers op standaard. Met een stoomcapaciteit van 35 gram per minuut is deze niet zo sterk als de stomers van Philips, maar hebben ze nog steeds voldoende kracht voor het glad stomen zowel dunne als dunne stoffen.
3. Tefal Master 360 IT6540
8,3 op basis van onze bevindingen
De laatste stomer op standaard in deze lijst is er wederom één van Tefal. Deze variant is bij uitstek geschikt voor mensen met een wat kleiner budget. Ondanks het feit dat deze vele malen voordeliger is dan de andere stomers, doet deze kledingstomer zeker wat er beloofd wordt. Met een stoomcapaciteit van 30 gram per minuut is normale kleding geen enkel probleem. Dikke truien en jassen kunnen wel een wat lastiger verhaal worden. Ondanks dat is deze stomer een perfecte in de budget categorie.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen, is het stomen van je overhemd een absolute aanrader. Ondanks het feit dat de handstomer je strijkijzer niet kan vervangen, zijn ze wel perfect om mee te nemen op vakantie of gewoon voor thuis. In minder dan een minuut zijn ze op de juiste temperatuur, waarna je vervolgens je overhemd in enkele minuten niet alleen kreukvrij, maar ook volledig bacterievrij stoomt en je overhemd dus prima nog een dag langer kunt dragen.
Kortom, een absolute aanrader dus! Wil je volledig worden ontzien, dan is de kledingstomer op standaard natuurlijk een absolute must have. Zo is strijken verleden tijd en kun je de handstomer gebruiken in geval van nood.